onsdag 30. mars 2011

Lev dagen som om den er den siste

Og det med humor!

Dette uttaler Jarl Magne Jakobsen til nettopp.uio.no. Jarl Magne vet hva han snakker om. Han er lungetransplantert CF-er som har vært så uheldig å både få luftveiskollaps og avstøtning etter sin transplantasjon. Jarl Magne og jeg lå på Rikshospitalet samtidig og vi har slitt med flere av de samme komplikasjonene etter transplantasjonene. Vi vet at det ikke bare finnes "glansbildetransplantasjoner". Vi har utviklet et slags merkelig "søskenforhold". I familie var vi fra før, gjennom "CF-familie-fellesskap" i CF-foreningen. I alle år har vi visst om hverandre, og Jarl Magne påstår at han har skrevet til meg på Facebook at vi skulle være sammen på Rikshospitalet. Og slik ble det altså.


Enorm støtteJarl Magne, kona Aina og deres skjønne jente Tuva Katrin gir oss innblikk i sin historie i denne artikkelen. Dette er noe av det beste jeg har lest på lenge. Han gir ansikt til den delen av transplantasjonsvirksomheten vi helst ikke liker å snakke om. Eller tør å snakke om. At det kan skje at ting mislykkes. At det kan skje at drømmer blir knuste. At det kan skje at komplikasjoner gir helsemessig tilbakefall, at livet ikke blir "friskt", men fortsetter å være preget av sykdom og usikker framtid. Men samtidig er budskapet klart; han lever og er i livet, og det er viktigste, tross alt.

Artikkelen gir et nakent, ekte og reelt bilde av hvordan denne situasjonen er. Uvissheten er stor og det er veldig vondt å lese om at han er "tilbake til begynnelsen". Jeg håper inderlig at kroppen slutter å støte bort lungene, eller aller helst at han kan få ett sett splitter nye fine funksjonelle lunger. Hva som vil skje framover vet ingen; livet er enda en gang satt i ventemodus. Og imens gjelder det å gripe dagen og leve den til fulle.

Jarl Magne har en utrolig evne til utholdenhet og svart humor. Han er sta som fy og holder humøret oppe tross utrolig tøffe tak. For det ser jeg opp til Jarl Magne, denne fyren fra nord som jeg nesten kaller min" bror". Jeg velger å forsatt ha tro på at det kan skje mirakler på vår jord og at framtida skal bli bedre enn det kan se ut for akkurat nå for Jarl Magne og hans familie. Så lenge det er liv er det håp! Carpe diem!

.