torsdag 27. januar 2011

"Livet på vent" får mediafokus

Serien "Livet på vent" blir godt dekket i media. Hele 430 000 seere så programmet. Nettsidene til Stiftelsen Organdonasjon lå i går kveld nede etter programets slutt pga. overnbelastning! Det er lastet ned 3000 donorkort fra denne nettsiden.

CF-eren Sigrid gir lungetransplantasjon et flott ansikt. I det påfølgende programmet "Trude" forteller Sigrid og mannen mer om transplantasjonen, og her kan du lese mer om hvordan det går med Sigrid nå. Det ser ut som om Sigrid har vært heldig med en svært vellykket transplantasjon og det er flott å se!

Her møter Sigrid mannen (kirurgen) som reddet livet hennes. Arnt Fiane var også min kirurg og jeg kan bekrefte at han er både en dyktig transplantasjonskirurg og en klok og sympatisk lege. Jeg så endel til han de nesten 3 ukene jeg lå på respirator på thoraxkirurgisk intensiv, og jeg har nylig hatt en lengre prat med ham på Rikshospitalet. Jeg er uendelig takknemlig for at han og teamet hans valgte meg og for at det fantes lunger som matchet til akkurat min kropp.

Hvordan er det å vente, få og leve med et nytt organ?Min venn Truls Zimmer blir her intervjuet om hvordan hans tid før og etter lungetransplantasjonen har vært.
Denne serien setter i gang endel gjenopplevelsesprosesser og gir flashback hos meg (og hos mine pårørende som var sammen med meg den dagen transplantasjonen skjedde og i de første ukene etterpå). Det er kjente rom og korridorer, kjente grønne frakker og lange slanger, det er kjente ansikter og mange følelser. Jeg har faktisk vært der, har gått igjennom alt sammen. Mitt forløp ble mer komplisert enn det som kom fram i historiene i serien, og resultatet er ikke så "100%" som det serien viser. Men jeg lever og har en framtid, og det er det viktigste. Det hadde neppe vært situasjonen om det ikke hadde vært for de nye lungene jeg fikk ved organdonasjon.

Jeg er spent på de videre programmene i serien, og håper at også endel fakta rundt organdonasjon kommer frem. Så som at kriteriene for å komme på venteliste er svært begrenset forventet levetid, at det er mange flere på venteliste enn det er tilgjengelige organer, at en transplantasjon er en svær operasjon med fare for komplikasjoner, at det kreves livslang medisinering og oppfølging for den transplanterte osv osv osv. Og at spørsmål folk har blir besvarte, så som hvem kan være donorer, hvordan bli donor, at det ikke finnes noe register for potensielle donorer osv osv osv.

Fyldig informasjon om organdonasjon og transplantasjon finnes hos Stiftelsen Organdonasjon. TV2s nettsider om "Livet på vent" har også mye bra og nyttig informasjon, intervjuer, videosnutter og linker om temaet.

.http://www.tv2underholdning.no/livetpaavent/hoeye-livet-paa-ventseertall-ga-serverkrasj-3400763.html