søndag 11. mai 2008

GULLRUTEN

I kveld gikk årets Gullruten av staben i Bergen. Gullruten er tv-produsentenes egen bransjefest hvor beste tv-program innen ulike kategorier nomineres og kåres.

Prisen for beste fakta og aktualitetsprogram gikk til TV2 og Conni Bahr for dokumentaren "I kø for livet". I dokumentaren følges TV2 CF-eren Truls Zimmer før, under og etter hans lungetransplantasjon. Truls er nå "frisk" og jobber i Stiftelsen Organdonasjon. Dokumentaren omhandler også CF-eren Karen Mietle, som desverre døde i transplantasjonkøen, bare 24 år gammel.

Programmet setter et saklig fokus på situasjonen rundt organdonasjon, mangel på organer og mangel på ressurser til organisering av dette arbeidet innenfor sykehusene. Jeg er kjent med at det i ettertid ble nedsatt en hurtigarbeidende komittè i Direktoratet for å se på hvordan antall organdonasjoner kan økes og antall pasienter som dør i ventelistekø kan minskes.

Programmet er godt først og fremst fordi Truls og Hilde og Karens foreldre har latt seerne få et svært tydelig innblikk i hva dette handler om. At de viser sine følelser så åpent og nært, gjør at dokumentaren engasjerer og berører følelsesmessig. Uten dette hadde dokumentaren ikke blitt det den nå er. Hva det må ha kostet Truls og Hilde å ha kamerafolk og resigører så tett innpå seg i en så spesiell og dramatisk situasjon, det kan man vel knapt ane.

Jeg mener at dette programmet har vært svært viktig for å øke folks bevissthet rundt organdonasjonssaken, og jeg håper at Gullrute-prisen kan føre til at enda flere tar stilling til organdonasjon. Og jeg håper at programmet sendes i reprise i beste sendetid etter dette.

Jeg sender varme tanker til Karens foreldre i kveld. Og jeg gratulerer Truls og Hilde hjerteligst med prisen! TAKK for innsatsen dere har gjort, som vil komme oss som kanskje skal gå denne veien etter dere, tilgode!


Om du vil se utdeling av prisen så finner du den her:
http://webtv.tv2.no/webtv/?progId=236347


Om du vil se dokumentaren så finner du den her:
http://webtv.tv2.no/webtv/sumo/?treeId=3331&progId=234974

.