fredag 8. august 2008

08.08.08 Åttende i åttende null åtte

En artig dato. En dato som vil bli stående i historiebøkene som dagen for åpningen av OL 2008 i Bejiing, Kina. Et omdiskutert OL med uttallige demonstrasjoner mot seg. Menneskerettighetene som mangler i landet skal det ties om under lekene. Halvannen million innbyggere i Bejiin er sendt bort og arbeidere har milliarder utestående i lønn. Hva og hvem som skal vises fram er nøye kontrollert og sensurert. Det er et glansbilde som skal vises fram for verden.

De som kjenner meg vil vite at jeg ikke er noen sportentusiast og enda mindre noen idrettsfanast. Og det er jo synd for meg, for jeg skjønner at folk som er interessert i sport live og på TV har mange gleder i livet som jeg ikke har.

Derimot har jeg en viss sans for tall. Spesielt tall som gjelder penger. Stort sett andre sine penger.


Som Kina sine penger:

Åpningsshowet idag kostet 500 000 000 kroner. Fem hundre millioner kroner (ABC-nyheter).

Aftenposten melder at Bejiins "ekstreme makeover" har kostet rundt tusen milliarder kroner. 100 000 000 000.

Hva hele OL vil koste Kina er vel omtrent ikke til å regne på.

Kronetallene kan sikkert variere med ulike kilder. Uansett er det snakk om veldig mange penger. Så ufattelig mange millioner kroner kunne ha mettet mang en munn og stablet på beina mang et jordskjelvoffer. Så lenge det finns et eneste fattig menneske på denne jorda syns jeg det er totalt unødvendig å bygge opp nye arenaer (og hoteller, veier, altmulig) til hvert OL. Det kunne være mer enn godt nok å fikse på en eksisterende arena. Jeg vet jo godt at verden ikke er så enkel at noens kroner metter andres mager og at et slikt arrangement skaper arbeidsplasser, standardhevning og PR for arrangørlandet. Men det syns jeg faktisk teller mindre i dette regnestykket. Rett ut sagt. Ukorrekt og upopulært, men det er min mening.

Uansett hva slags meninger som måtte finnes om hele arrangementet, går lekene sin gang. Og jeg får ha sportsånd nok til at jeg ønsker alle utøvere og tilskuere live og på TV GODE LEKER.

.