tirsdag 16. desember 2008

Pust

Det viktigste i livet er å puste, sies det. Puste inn og puste ut, rolig og balansert. Det hjelper mot stress, angst,prestasjonspress og mye mer. Det gjør mennesket rolig og balansert. Gamle kinesiske metoder/treningsformer og nyere moderne terapivarianter handler om dette; å lære å puste rolig og balansert. Lære for å bli rolig og balansert.

Å puste er jo noe vi gjør hele tiden. Så hvorfor er det så viktig da? Fordi det er mange måter å puste på. Overflatisk, hektisk, hyperventilerende, dypt, jevnt, rolig mm. Pusten kan brukes bevisst til å regulere kroppens tilstand. Rolig pust gir rolige kropp. Hektisk pust gir hektisk kropp. For eksempel. En normal voksen kropp har 3-4 liter luft i lungene. I et maraton kreves hele den pustekapasiteten. For å prate trengs bare bitte litt.

Lungene mine har ca 0.85 liter å bruke. Mesteparten av lungene er "grodd igjen". Det innebærer at det blir tungt å gjøre dagligdagse gjøremål, det blir tungt å gå opp en trapp og kroppen blir sliten av lite. Nå er det nødvendig å bruke litt oksygen for å se om det kan gjøre ting litt mindre tungt. For det er tungt å ha det slik det er nå. Det er tungt å kjenne at det rett og slett ikke er luft nok i lungene til å gjøre selv enkle ting.

Så slik er det på min 33. dag på ventelista. Dagen er preget av at det er tungt å ha for lite pust.

.