lørdag 18. september 2010

Bysykkel

Bysykkel er en fin ting. For kr. 80 pr. sesong kan man låne bysykler som står parkert i stativ rundt om i byen. I inntil 3 timer kan man sykle rundt, og om ønskelig er det bare å skifte sykkel når tiden har gått ut. Syklene kan hentes og leveres i forskjellige stativer. Disse syklene ser ut som de gamle "minisyklene", dvs. de har høyt styre, regulerbart sete og 3 enkle gir. En grei sittestilling for en med nakkeplager. En ukomplisert sykkel å holde styr på om man er urutinert i Oslotrafikken. Og en grei måte å teste ut på om sykling er en ok aktivitet.

Derfor tegnet jeg abonnement denne sommeren. Min relativt flunkende fine, lite brukte 15 år gamle 21 girs sykkel med bukkestyre er lite egnet for meg nå og står fint parkert i boden. De blå enkle syklene funker bedre. Verken fart eller gir betyr noe for meg akkurat nå.

Jeg har syklet to ganger med disse syklene. Et kvarter hver gang. Det var uhorvelig tungt, selv på flat mark. Timeprisen blir rimelig stiv. Men kanskje jeg litt etter hvert får litt smaken på å sykle igjen. Noe jeg ikke har gjort på flere år. Det kan jo være litt fint å "skli" ned i byen, se på folk, sette fra seg sykkelen og ta bussen hjem. Noe som virker i overkant "friskt", foreløbig.

Bysykkel er en god idè, et fint konsept. Det var Sandnes som var den første bysykkelbyen i Norge. Det er noe mer krevende å drifte opplegget i Oslo. Det blir ofte tomt for sykler i utkanten av byen på morgenen, og tomt i byen på ettermiddagen. Syklene ramponeres og stjeles. Det går så vidt rundt. Jeg håper at folk viser respekt for bysyklene slik at ordningen fortsetter. Så byen "besykles" av annet enn bare 15 000 kroners hybridsykler med spreke folk i korrekt sykkelutstyr også neste sommer. Bysyklene kler byen og har sin plass i bybildet!

.