onsdag 19. august 2009

Smitte mm

Det er vel ikke til å komme unna temaet.

Svineinfluensaen. Smittefare. Vaksine.

Hvor smittsom er den egentlig, hvordan forebygge smitte, hva skal den som blir smittet gjøre?

Som jeg har skrevet før, så er min oppfatning at denne saken er overdrevet både fra myndighetene og medias side. Og jeg tror folk flest også syns dette er litt too much nå.

Men selvfølgelig, det gjenstår jo å se hva de neste tre månedene vil bringe. Faren er vel ikke helt over enda. Til nå er angivelig 916 personer rammet av influensaen. Den positiv effekt av dette oppstyret er iallefall at sykehusene får fornyet medisinsk utstyr og bedre respiratorer og at vi har fått avdekket forhold i sykehusenes beredskap som kan forbedres. Og forhåpentligvis blir det mindre forkjølelse og omgangssyke i barnehager og skoler nå som ungene lærer seg grundig håndvask.

Hvordan skal man da forholde seg? Selv er jeg tilhenger av å høre på Helsedirektøren, han har hele tiden hatt en saklig framstilling av saken. Helsedirektøren har følgende anbefalinger:
1)vask hendene godt
2) nys/host i albuen
3) hold deg hjemme 7 dager etter første symptom på influensa
Som "høyriskopasient" har jeg skaffet meg Tamiflu og Antibac, men foreløbig bruker jeg ingen av delene. Jeg går ute blant folk og kommer ikke til å holde meg hjemme før jeg eventuelt har hatt omgang med noen som har eller har fått influensaen. Viss folk rundt meg begynner å bli forkjølte, så begynner jeg kanskje med Antibac før jeg skal spise. Jeg orker rett og slett ikke å få angst eller bli innestengt i leiligheten av dette, jeg har rett og slett mer enn nok begrensninger fra før. Så får tiden vise om jeg må endre på denne innstillingen. Foreløbig forholder jeg meg som jeg gjør hver høst i influensasesongen.

Jeg syns det er veldig rart at folk får diagnosen svineinfluensa uten at det er fastsatt ved blodprøve. At hvem som helst kan ringe til fastlegen og si sine symptomer og få beskjed om å holde seg hjemme 7 dager. Tenk på alle som lett føler seg syke og tenk på alle som da kanskje egentlig ikke har svineinfluensaen... Kanskje blir det mange som føler behov for "en 7 dagers" etter denne værtriste sommeren?

Jeg kommer til å vaksinere meg. Selvsagt. Det har jeg alltid gjort. Og jeg vil gjerne ha denne vaksinen så fort som mulig, det vil føles tryggere å være vaksinert. Eventuelle bivirkninger tar jeg sjansen på. Men jeg syns ikke at alle skal vaksinere seg. Selv om det ville gjøre det tryggere for meg som syk, smittefaren ville jo reduseres om alle gjørde det. Men jeg tror ikke at vanlige friske folk trenger vaksine. Jeg tror vanlige friske folk tåler en liten influensa. Jeg tror vanlige friske folk har best av at det i framtiden vil finnes vaksiner som virker for dem som trenger det, og at ikke alle slags bakterier er renset bort med massevaksinering.

Likevel skjønner jeg om vanlige friske folk velger å vaksinere seg. Jeg skjønner at ingen ønsker å bli syke og jeg skjønner at det er bra for arbeidsplassene at folk holder seg friske. Bare så det også er sagt.

Vil du ha mer stoff om svineinfluensaen kan jeg anbefale bloggeren SOFSEN som har et herlig ironisernde innlegg om pandemi og Tv2-sendingen God-morgen Norge hvor bl.a. helsedirektør Bjørn Inge Larsen og lungetransplanterte Truls Zimmer diskuterer smitte og vaksine.

.