tirsdag 25. januar 2011

ORGANDONASJON på dagsorden!

Er du klar for vinterens viktigste TV-serie?

I dag, onsdag 26.januar kl.21.45 starter TV2 serien "Livet på vent".

Dokumentarserien følger gjennom 8 episoder 15 mennesker som venter på et nytt organ. Serien utspiller seg på Klinikk for spesialisert medisin og kirurgi, avdeling for organtransplantasjon og thoraxkirurgisk avdeling, på en landets mest spennende arbeidsplasser; Rikshospitalet. TV-seerne får stifte bekjentskap med koordinatorer, kirurger og helsepersonell som hver dag arbeider tett på både livet og døden. Ikke minst får vi møte mennesker som venter på nye organer. Vi får oppleve hva det innebærer å være «bundet» til en mobiltelefon. Hvordan ventetiden går og redselen er for at ingen organer er tilgjengelig før det er for sent.

I kveld får vi se hvordan det går med Sigrid som venter på nye lunger. Sigrid og mannen hennes intervjues også i programmet "Trude" på TV2 i kveld kl.22.45. Her deltar også kirurg Arnt Fiane som transplanterte Sigrid (han var også min transplantasjonskirurg).

Også 16-årige Cathrine deltar i serien. Mer om henne finner du her.

Både Sigrid og Catrine har CF. I løpet av det siste året har ca. 10 CF-er gjennomgått lungetransplantasjon! Før dette er det anslagsvis opp mot 20 CF-er som er transplantert gjennom de foregående 20 årene. Lungetransplantasjon har nå blitt en anerkjent behandling  ved livstruende CF.


I 2007 sendte TV2 det sterke programmet Dokument 2 - "I kø for livet". Her følger vi bl.a. Truls Zimmer før og etter at han fikk nye lunger. Truls skriver bloggen "Frisk Pust" og jobber for Stiftelsen Organdonasjon. Han deltar i dag i intervju på "God Morgen Norge". Programmet "I kø for livet" kan sees gratis hos TV2 i noen uker framover. Anbefales!

Som dere vet er også jeg en av de heldige som har fått et mye friskere liv med nye lunger pga. organtransplantasjon. Jeg har gjennomlevd å stå "i kø for livet" og jeg har levd "livet på vent". Jeg var heldig og fikk nye lunger i tide, jeg fikk "livet i gave". Jeg er svært ydmyk for at jeg fikk denne gaven. Og mine tanker går i dag også til de som aldri fikk denne muligheten og til de jeg har kjent som fikk transplantasjon men idag ikke lenger er i livet.Dagen i dag står i organdonasjonssakens tegn. Tett på livet og døden tror jeg dette blir vinterens viktigste serie. Jeg håper at flest mulig ser disse programmene og snakker med sine nærmeste, tar stilling til organdonasjon og sier "JA til livet".

Foto: Siv Dolmen/Stiftelsen Organdonasjon


.

6 kommentarer:

Hannes hjørne sa...

Så synd at jeg er på jobben og sitter i rapport da det første av disse programmene går. Er jo den episoden jeg ønsker å se mest :( Synd jeg ikke har opptager og kan se det senere. Kanskje de sender reprise eller legger episoden ut på nett?

Åshild sa...

Jeg vil tro at det går i reprise. Men uansett legges episodene ut på nett. Bare følg linkene jeg har lagt ut.

Og spre gjerne info til de du jobber med om programmet!

Anonym sa...

Tror denne type programmer er kjempe viktig !!!! For alle. Både de som er syke ,oss som friske og de som mister noen og kanskje får spørsmål om donasjon. Vi trenger informasjon så vi kan ta stilling til ting.
Wenche.

Anonym sa...

Har selv cf og var på rikshospitalet til utredning nå i januar. Havnet heldigvis ikke på listen denne gang. Gleder meg veldig til denne serien. Spennende å se hvordan andre forholder seg til en så surrealistisk situasjon. Er også blitt fast leser av bloggen din, så takk for tips, og for at du deler dine tanker med oss.

Justina sa...

Veldig fint program. Det minner om hvor viktig det er å ha et bevisst forhold til organdonasjon. Denne programserien skal jeg følge med på.

Justina :-)

Åshild sa...

Takk anonym, fint å høre at bloggen min kan være til nytte for andre!