torsdag 29. oktober 2009

Vaksinert!

Influensaen kryper innpå her i Oslo. Kollegaer har syke barn, hvemsomhelst kan ha smitte med seg. Av de 14 som er døde, tilhører 10 risikogruppen. Jeg syns det begynte å haste med å få denne vaksinen innabords.

I min "kommune", bydel Gamle Oslo, er vaksinasjonsopplegget at det skal det foretas massevaksinering på Tøyensenteret. Først risikopasientene fra mandag av, så røkla etterhvert. De ekstra vaksinene som byråd Sylvi Listhaug klarte å skrike seg til for Oslo, har i Gamle Oslo blitt brukt til å gi gravide vaksinasjontilbud før resten av risikogruppen, torsdag og fredag denne uka.

Jeg begynnte å kjenne andre i Oslo som var mindre "risikosyke" enn meg, som allerede har fått vaksinen. Kjenne folk utenfor Oslo som er helt friske, som har fått vaksinen. Jeg syns ikke dette er riktig; at en høyrisikopasient på transplantasjonsventeliste skal få vaksine senere enn mange friskere. Så jeg bestemte meg for å gjøre en innsats for å få tatt denne vaksinen. NÅ, i denne uka.

Jeg kontaktet CF-enheten på Ullevål. Ringte mange telefoner i 3 dager. De har ikke svineinfluensavaksine. Jeg kontaktet fastlegen. Ringte mange telefoner. Han har ikke svineinfluensavaksine. Så gjorde jeg som Bjørn Iversen fra Folkehelseinstituttet anbefalte på
tv-nyhetene mandag kveld; jeg kontaktet kommunen min. Jeg sendte mail til bydelsdirektøren. Som snakket med bydelsoverlegen. Og etter noen timer fikk jeg til svar at jeg kunne komme til vaksinering torsdag formiddag sammen med de gravide!

Så idag møtte jeg opp sammen med de gravide. Jeg måtte gå etpar kvartaler i rå formiddagsfrost, så jeg ankom Tøyensenteret nokså andpusten, med O2. Der var det minst 100 meters kø ute. Av gravide med og uten mager og menn. Ved henvendelse til en vaksineansatt med rød vaksinevest fikk jeg klar beskjed: "du skal ikke stå her ute i denne køen". Så ble jeg geleidet inn, fikk min kølapp, fikk min vaksine, fikk min ventestol og kunne spasere lettet ut under en time senere. Alt var velorganisert, effektivt og veldig greit.

Jeg er imponert over bydelsdirektøren som ordnet opp. Som brukte hodet. Som handlet. Som tok min henvendelse på alvor. Jeg er imponert over vaksineansatte som visste at jeg kom og som forsto at jeg ikke kunne stå ute i kø i kulden. For en gangs skyld fungerte ting. All hønnør til bydel Gamle Oslo for dette!

Om jeg følte at jeg snek i køen av de gravide, eller snek i køen før andre risikogrupper? Nei, igrunnen ikke. Det er vel like gjerne de som sniker før meg. Jeg syns det var på tide at jeg fikk denne vaksinen nå. For: Hva om jeg hadde fått influensa og dødd av den, og jeg ikke hadde fått vaksinen tross at hadde vært tilgjengelig i Oslo i flere dager og jeg aktivt hadde oppsøkt å få den?


Så nå er jeg vaksinert. Det kjennes litt sikrere slik.
Om jeg har bivirkninger? Ja. Jeg har skikkelig sug etter sjokolade. Firkløversjokolade. Bare må ha..

.

6 kommentarer:

Klara sa...

*sukk*
Godt det ordnet seg for deg. Men med alt for mye arbeid. Jeg får ennå ikke ta vaksine. Derfor fikk jeg beskjed om at min mann måtte ta vaksinen for å minske presset mot meg til det minimale og derfor skulle få den sammen med risiko gruppen.. Derfor ringte jeg legekontoret i går for å få dette ordnet (hos oss er det fastlegen som ordner med dette) og joda, han skulle få vaksine han.. Så drar han ned i dag for å få den vaksinen som var lagt av til han.. Men der var det ingen vaksiner igjen.. Jeg er rimlig sint og oppgitt når jeg (igjen) ringer legekontoret. Men denne gangen går jeg rett på fastlegen min. Og SELVFØLGELIG skulle min mann få vaksinen. Vi trenger liksom ikke gjøre situasjonen verre enn det den allerede er.. Han har nå fått sin vaksine.

Selvfølgelig sniker du ikke i noen kø. I vår situasjon SKAL man ikke sitte på noen venterom sammen med andre syke mennesker. Og vi skal ikke stå å vente i en alt for kald kø utendørs. Det er ikke sniking, det er fornuft.

Godt bydelen gjorde noe bra noe!

Åshild sa...

Og bra det ordnet seg for dere!

Anonym sa...

Synes du skal gnafse sjokkis tl du r stappmett :-) Utrolig bra at du ble tatt godt vare på. Klem S

Anonym sa...

Å, så glad for at du har fått vaksinen. En ting mindre å bekymre seg om. Du har evig nok. Håper du har et stort lager av SMASH liggende som du kan kose deg med sammen med en Tv-serie eller to. Var sykemeldt i tre uker ifjor og ble hektet på Sopranos og Six Feet Under. Har du sett noen av disse seriene?
Håper ellers at du ikke får noen bivirkninger og at formen holder seg.
Stor klem fra Lise Mette

Kjerstis løse tråder sa...

Det var en lettelse å lese at ting fungerer selv om det kostet deg hardt arbeid å få den vaksinen som du virkelig trenger. Du sniker IKKE i noen kø. Du burde fått "servert" den vaksinen på døra av fastlegen din i ekspresstempo. Jeg får min i dag hos min fastlege. Han gir meg super behandling. De hadde 220 vaksiner og 187 sto på lista over høyriskiopasienter, og jeg sto som nummer en. Jeg hadde time mandag, men han skrev til meg på facebook og sa: Du kan komme fredag 8.30. Det er service vel? Men så bor jeg ikke i Oslo!

Kos deg masse med firkløversjokolade. Jeg skal ha det fint med venninne, bestille ferdigpizza og spise is!

Bibbis historia sa...

Jag gjorde detsamma men två steg längre - ringde även folkhelseinst samt mailade dem. De tog kontakt med min kommunläkare som i sin tur tog kontakt med sin fasläkare så hon gav mig vaccinet 2 timmar sedan sista telefonen och mailet var skickat från mig samt lite andra påtryckningar. Det hjälpte och kl 21.00 på månadskvällen hade jag fått mitt vaccin. Glad att jag har orken och styrkan att vara "obekväm" igen.