torsdag 13. august 2009

Lengre ventelister

I kveld, torsdag, har Kveldsåpent i NRK P1 satt nytt fokus på organdonasjon. Truls Zimmer representerte Stiftelsen Organdonasjon.

Truls Zimmer kan fortelle at ventelistene på et nytt organ har hatt en økning på ca 20 % siste år (fra 255 til 308 personer). Størst er økningen for de som venter på enten hjerte eller lunger. 74 personer venter nå på hjerte og lunger (en økning fra 44 for et år siden).

En av dem venter i denne køen som blir lengre og lengre, er meg. Jeg har idag ventet i 273 dager. Jeg kan skrive under på at hver eneste dag koster. Jeg syns disse tallene er veldig deprimerende. Det er som om håpet blir litt svakere; vil det bli min tur i tide?

Jeg håper at du som leser dette har tatt stilling til organdonasjon.Tenkt over hva du vil skal skje med dine organ den dagen du selv ikke har bruk for dem lenger. Viss ikke, tenk over saken og og informer dine nærmeste om din beslutning. Viss du er positiv til å donere bort dine organ, så fyll ut et donasjonkort i dag! Og, det er faktisk tre ganger større sjans for at du selv trenger et organ enn at du kan gi et organ.

Som britene sier det: "Don`t take your organs to heaven, heaven knows we need them here" (sitat fra Truls Zimmers blogg "Frisk pust!")


Donasjonskort kan hentes på apoteket eller på legekontoret, eller lastes ned her.

.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Håper en felles innsats på mange plan igjen kan gi et lite oppsving i donortallene. Vi fikk det til for to år siden, kanskje vi kan greie det igjen.
Hold ut, det er snart din tur.

Roar sa...

Liker ikke utviklingen jeg heller Åshild. Håper jo på telefon selv. Nå er det jo hjerte jeg trenger da.
Dessverre så blir også legevitenskapen bedre og bedre på andre områder. Se bare på nevroleger og slagpasienter. For noen år siden var slag = døden. Idag så behandler de denne typen pasienter så godt som bare det. Dette var jo tidligere mye brukt som donorer.

Anonym sa...

Må bare si meg enig med Truls. Felles innsats og fokus. Informasjon og bevisst gjøring av oss som er friske.Vi er bare sånn tingene må friskes opp, med gjevne mellomrom. Det vil gi resultater. Media er et ypperlig fora.
Mvh.
Wenche

Anonym sa...

Kjempefint at mange sprer kunnskap om organdonasjon. Når mange nok arbeider jevnt og trutt med slik informasjon, vil det komme alle som trenger et nytt organ til gode. Til slutt. Inntil telefonen ringer må både den som venter på et nytt organ, og jeg som pårørende leve med situasjonen. Men vi klarer det sammen!
Vigdis

Sofsen sa...

Huff. Jeg forstår det. Svineinfluensa er bare et ekstra skrekkmoment for de som allerede er alvorlig syke.

Innlegget mitt var jo bare ironi, ironi, ironi. Nå fikk jeg faktisk litt dårlig samvittighet! Men jeg prøvde å sette det på spissen, da vet du. That's Sofsen, you know.

De tre tipsene er geniale, og jeg følger dem faktisk selv!

Åshild sa...

Sofs, du kan ta det helt med ro. Innlegget ditt var genialt skrevet og jeg er helt enig med deg. Jeg tilhører unntaket som kan bekymre meg litt for influensaen, men jeg forstår ironi og elsker at ting blir satt litt på spissen.

For dere som lurer på hva dette handler om så ser det Sofsen sitt herlige blogginnlegg om pandemi på
http://sofsen.blogspot.com/