lørdag 5. januar 2008

Mer om sport

Årets idrettsgalla

I kveld har årets idrettsgalla gått av stabelen på tv2. Priser har blitt delt ut til de djerveste av de djerve, de beste av de beste. Berømmelse, heder og ære har tilkommet idrettsutøvere av ymse slag. Idrettsutøvere som imponerer oss, så har ståpåvilje og stayerevne og vinnerinstinkt, utøvere som får det til og som lykkes.

En etter en står de fram og sier takk. Takk til familie, trenere og støtteapparat, til alle som har backet dem opp og hjulpet dem fram til seier. "Uten dere hadde jeg ikke klart dette", sier de, "uten dere hadde jeg ikke vært der jeg er idag".

Felles for dem alle er at de har vilje, mål, fokus, utholdenhet og sterke kropper. Og at de har et stort apparat som heier dem frem, som setter alt sitt eget til side slik at utøveren skal få optimale muligheter for å fokusere, trene, hvile, sove, spise. Og faller de ned i en psykisk motbakke har de supportere og psykologer som hjelper dem over kneiken så de finner tilbake til kraft og pågangsmot.

For i idrettens verden er det helt legalt å sette seg selv, sine egne behov og sine egne mål i fokus. Og forvente at folk rundt skal støtte, kjøre, bake, være stille, vise interesse, sitte barnevakt osv for at de skal ha optimale forhold rundt seg. Det er en legal egoisme, et selvsentrert fokus som er edelt og ingen tenker vel på "medhjelperne" som utholdende eller snille eller oppofrende. Er de heldige belønnes de alle i en tv-rute på et gallashow en eller annen gang. Iallefall kan de håpe på det.

Du skjønner kanskje hvor jeg vil hen...

Tenk om alle vi som er syke eller sliter på annet vis hadde fått den samme støtten!
Tenk om vi hadde det samme profesjonelle støtteapparatet rundt oss til å backe når det røyner på!
Tenk om vi kunne ta imot hjelp og støtte fra familie og nettverk uten anfektelse eller redsel for å være til bry, til belastning!
Tenk om vi kunne blitt sett og anerkjent for den daglige innsatsen vi gjør for vår egen helse!
Tenk om noen kunne se oss som helter, helter i hverdagen!
Tenk om tv2 hadde laget en galla for oss! Oss overlevelsesidrettsmennesker!

Tenk om...

2 kommentarer:

Anonym sa...

I perioder har jeg vært forbannet og misunnelig på disse menneskene som får så mye hjelp til å nå sine mål, og som hedres som helter og supermennesker. Men etter mang en kamp vet jeg nå at jeg kan få til det samme, i kraft av meg selv og med hjelp fra gode mennesker rundt meg. Vi er alle superutøvere - på hver vår arena.


Dra Jesper i barten

Åshild sa...

Akkurat!
Og om ingen andre skjønner det så vet vi det selv, inderst inne!
Åshild