lørdag 16. mars 2013

Klokt om helse

Sitert fra Arild Vedvik`s "Poesiringen"
 
Folkehelse er på moten. Jonas Gahr Støre tror at bare vi steller pent med muskelcellene og fettcellene våre, får vi god helse. Men mennesket er ikke så enkelt. Mennesket er mer enn kropp. Mennesket er også et åndsvesen. Derfor må følelser som stolthet og skam, glede og tristhet, trygghet og frykt, frihet og tvang inn i helsens mysterium. Mennesket er kropp og sjel, men ikke i enerom. Mennesket er en sosial skapning. Flokkens helse påvirker individets helse. Måten vi behandler hverandre på i fellesskapene våre former den personlige helsen. Derfor kommer politikk inn i helsens skaperverk.
Det som skjer i Stortinget og i kommunestyresalen på Værøy er viktigere for folkehelsa enn det som skjer på Rikshospitalet.
Ny helseforskning oppdager nå en gammel sannhet: Ordet helse kommer av gammelnorsk heill som betyr helhet. Det er ikke bare Den ensomme rytter på tredemøllen som har makt over helsen. Det er ikke alene dosen antioksidanter du heller i kroppscontaineren som bestemmer helsen. Hvordan du danser med sjelen din og flokkene dine på en onsdag, fordeler deg til helse eller sykdom like mye som molekyler og biologiske føringer. De største stjernene på den samfunnsmedisinske forskningshimmelen, Richard Wilkinson og Michael Marmot, sier lett forenklet: Glem kroppen. Kroppens helsebetingelser er i hovedsak på plass i de heldige landene. Vi har trygg mat, reint vann og ly. Helsens grunnstoffer for det moderne mennesket er: Verdighet, handlingsrom i eget liv og tilhørighet.
- Per Fugelli, professor med kreft, stadig klokere, stadig modigere